Koktejly 1 - Historie

Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Lidově se mu říká hořký sling a je považován za vynikající předvolební nápoj, neboť činí srdce rázná a nebojácná a zároveň mate hlavu.


Tato první definice koktejlu vyšla 13.5.1806 v časopise Balance and Columbian Repository.sazerac.jpg

Původ slova koktejl je nejasný. Připomeňme si alespoň několik teorií a legend:

  • Pera z kohoutího (cock) ocasu (tail) se kdysi používala jako první míchátka a ozdoby alkoholických nápojů.
  • Vzdálenější souvislost s kohouty má i teorie, podle níž se tyto míchané nápoje pily ráno jako léčebný prostředek proti kocovině.
  • Coctel se jmenovala dcera mexického krále, která Američanům nabídla k pití neznámý chutný nápoj.
  • Jako cock-tail byli označováni nečistokrevné rasy koní, od nich se název přenesl na nápoj, který byl také „smíšeného původu“.
  • Kalíšek na vajíčka, ve kterém se někdy podávaly nápoje v New Orleansu, se francouzsky řekne coquetier.

Poslední jmenovaná teorie nemusí být tak daleko od pravdy, jak se může zdát při srovnání s ostatními výrazy, protože francouzského (neworleánského) původu je jeden z nejstarších oficiálních  koktejlů Sazerac z poloviny minulého století, míchaný z koňaku a hořkých kapek. (Pozn.: V dnešní době podávaný Sazerac se většinou vyrábí z žitné whiskey.)

bar_prohibice.jpgV první barmanské příručce z r. 1862 je jako koktejl označeno deset nápojů od ostatních míchaných punčů, slingů, flipů atd. se liší právě svojí hořkou složkou. Dnes je za koktejl obvykle považován jakýkoliv míchaný alkoholický nápoj.

K rozšíření koktejlů došlo paradoxně za prohibice, kdy měly příchutě ovoce a dalších složek maskovat horší kvalitu tehdy dostupného (většinou pokoutně vyráběného) alkoholu.

Až do 70. let 20. století byly alkoholickými složkami většiny koktejlů gin, whisky nebo rum, od 80. let dominuje ve světě koktejlů vodka.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj webových aplikací.