Letní rumové koktejly a Den Mojita

Léto je tady a s ním i chuť na osvěžující nápoje, se kterými se nám horké dny a teplé večery budou prožívat příjemněji.  Rumové koktejly jsou perfektní volbou. Tropický charakter rumu se skvěle kombinuje s  ovocem a bylinkami, které k přípravě drinků na bázi rumu můžeme ideálně použít.


Cuba Libre

cuba-libre-ec.pngNápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské nadvlády. Po nástupu komunistického režimu na Kubě se v USA rozšířil prozaický název „Rum and Coke“, neboli rum s kolou. V původním nápoji byl s největší pravděpodobností použit  rum Bacardi. Avšak od změny režimu se rumy Bacardi vyrábějí mimo Kubu a v původním lihovaru Bacardi se nyní vyrábí rum Havana Club . Na další chuťový level drink posunete použítím kvalitního hnědého rumu.

  • 5cl  bílého rumu
  • 10cl Coca Coly
  • kapka limetkové šťávy

Smíchejte uvedené suroviny a nalijte do sklenky naplněné ledem. Ozdobte dílkem limetky.

Mojito

Mojito je jeden z nejstarších koktejlů s nejasným původem. Podle některých pramenů lze jeho kořeny vystopovat až do dob Francise Drakea, kdy jeden z jeho důstojníkůmojito.jpg prý pil nápoj připravený ze silného alkoholu aquardiente, cukru a máty pojmenovaný po své ohnivé chuti nebo slavném kapitánovi El Draque. Po nahrazení aquardiente rumem se pak z El Draque stalo Mojito. Střízlivější názory tvrdí, že tento koktejl vznikl na Kubě někdy koncem 19. století.
11. července se v USA dokonce slaví Den Mojito

  • 4 cl bílého rumu
  • 3 cl čerstvé limetkové nebo citrónové šťávy
  • několik lístků máty
  • 2 čaj. lžičky cukru
  • soda

Rozmačkejte mátu s cukrem a šťávou. Přidejte rum a doplňte sodou. Ozdobte větvičkou máty a plátkem citrónu (limetky), podávejte na ledu.

Piňa Colada

04_HC3_PINACOLADA_0275_BASE.pngPrvní písemná zmínka o nápoji Piňa Colada pochází z cestovatelského časopisu Travel z prosince 1922, popisující nápoj z rumu a ananasové šťávy. Současné složení doplněné o kokosové mléko se ustálilo v 50.letech.

Piňa Colada je oficiální národní nápoj v Puerto Rico.

  • 3 cl bílého rumu
  • 3 cl kokosového krému (zahuštěného kokosového mléka)
  • 9 cl ananasového džusu
  • soda

Nalijte všechny suroviny do šejkru s drceným ledem. Protřepejte do úplného smísení. Přelijte do vychlazené vysoké sklenice nebo poháru a pokud třeba doplňte sodou. Ozdobte klínkem ananasu, koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.

Mai-Tai

maitai.jpgKoktejl Mai-Tai vymyslel Victor Bergeron (více známý jako Trader Vic), majitel řetězce restaurací v polynéském stylu, když jeho kalifornskou restauraci navštívila v r. 1944 skupina přátel z Tahiti. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita'i roa!“ („Velmi dobré!“) a podle toho získal nový nápoj své jméno.

  • 3 cl bílého rumu
  • 3 cl tmavého rumu
  • 1,5 cl pomerančového Curacao
  • 1,5 cl mandlového sirupu Orgeat
  • 1 cl čerstvé limetkové šťávy

Dejte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do tumbleru. Navrch nalijte tmavý rum, ozdobte plátkem ananasu, mátovými lístky a limetkovou kůrou.


Hurricane

hurricane.jpgTento sladký tropický koktejl byl vynalezen Patem O’Brienem v jeho baru v New Orleansu během druhé světové války a v New Orleansu je velice populární do dnešní doby. Své jméno získal po typických sklenicích ve tvaru hurikánové lampy.

  • 1 díl bílého rumu
  • 1 díl tmavého rumu
  • 2 díly džusu z mučenkového ovoce (maracuja, passion fruit)
  • trocha pomerančového džusu nebo limetkové šťávy

Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte třešničkou a plátkem pomeranče/limetky (podle použitého džusu). 


Užijte léto a pijte zodpovědně !

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj aplikací.